Construction and Building Materials (Q1) Dergisinde Geopolimer Betonun Aderans Özelliklerinin Belirlenmesi ile Alakalı Makalemiz Yayınlandı
Aderans deneyleri kapsamında gerçekleştirilen aderans numunelerinin pull-out ve basınç testlerine maruz bırakılarak yapılan deneylerden elde edilen sonuçlar yardımıyla "Uçucu kül esaslı GPC ve OPC betonun bağ mukavemeti ve mekanik özelliklerinin deneysel ve sayısal sonuçlarının kapsamlı analizi" adlı makalemiz Q1 çeyreklik dilimdeki Construction and Building Materilas Dergisinde yayınlanmıştır.
Link: https://doi.org/10.1016/j.conbuildmat.2024.135175
Özet:
Günümüzde standart Portland çimentosuna (OPC) alternatif olabilecek, daha çevre dostu atık ürün sınıfındaki malzemeler araştırmacılar tarafından beton üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan uçucu kül esaslı geopolimer beton (GPC), kullanımını artırmak için kimyasal ve mekanik özellikler açısından OPC'ye üstünlüğünü göstermelidir. GPC'nin mekanik özelliklerinden biri de donatı ile beton arasındaki bağ dayanımıdır. Bu çalışmada, değişen sodyum silikat/sodyum hidroksit (SS/SH) ve alkali aktivatör/uçucu kül (AA/FA) oranlarına sahip GPC numuneleri üzerinde çekme testleri yapılarak bağ dayanımlarının elde edilmesi amaçlanmıştır. RILEM Standardına uygun olarak bir çekme deney düzeneği hazırlanmıştır. Deneysel sonuçlar, ABAQUS yazılımında tasarlanan sonlu elemanlar modellerinden elde edilen sayısal sonuçlarla karşılaştırılmış ve uyumlu bulunmuştur. Tepe yük ve maksimum bağ gerilmesi değerleri açısından değerlendirildiğinde, GPC, OPC'ye göre üstündür. OPC ile karşılaştırıldığında SS/SH oranındaki artış basınç dayanımı ve bağ yükü gibi mekanik özellikleri iyileştirirken, seride AA/FA oranının 0,7 değerinde artması ters etki yaratmaktadır. Sonlu eleman modellerinde, AA/FA oranı 0,5 olan numunelerde gerilme değerleri diğer oranlara göre daha yüksektir. AA/FA oranındaki artış gerilme değerlerinde azalmaya yol açmaktadır. Analitik sonuçlar, önerilen modelin geleneksel betonarme ile uçucu kül esaslı geopolimer beton arasındaki bağ dayanımı performansını değerlendirmek için kullanılabileceğini göstermektedir. Ayrıca deneysel çalışmalar sonucunda, GPC basınç dayanımına dayalı bağ dayanımını tahmin etmek için kullanılabilecek ve literatürdeki çalışmalara kıyasla GPC'nin üstünlüğünü gösteren bir formül önerilmiştir.