Journal of Building Engineering (Q1) Dergisinde Geopolimer Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisi ile İlgili Makalemiz Yayınlandı

Yüksek Sıcaklık deneyleri kapsamında gerçekleştirilen küp numunelerinin yüksek sıcaklık etkisine maruz bırakılarak yapılan testlerden elde edilen sonuçlar yardımıyla "Değişken alkali aktivatör oranlarına sahip jeopolimer betonlarda yüksek sıcaklıkların etkilerinin kapsamlı deneysel analizi" adlı makalemiz Q1 çeyreklik dilimdeki Journal of Building Engineering Dergisinde yayınlanmıştır.

Link: https://doi.org/10.1016/j.jobe.2023.106108

Özet:

Artan nüfus ve hızlı kentleşme ile betona olan talep katlanarak artmaktadır. Atık ürün sınıfında bulunan uçucu kül malzemesinin beton üretiminde kullanılmasına yönelik araştırmalar, betonu daha çevre dostu üretmek için önemlidir. Ancak, sıradan Portland çimento betonunun (OPC) kullanıldığı her alanda geopolimer beton (GPC) kullanımı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle, geopolimer betonun mekanik özelliklerinin yanı sıra termal özelliklerinin de deneysel olarak incelenmesi büyük önem taşımaktadır. İncelenen termal özellikler göz önüne alındığında, GPC'nin dayanım gelişimini etkileyen ana faktör alkali aktivatör oranlarıdır. Bu çalışmada, çeşitli alkali oranlarıyla üretilen dokuz farklı bileşime sahip GPC prizma numuneleri incelenmiştir. Eğilme dayanımı testlerinden sonra küpler halinde kesilerek 400 °C, 600 °C ve 800 °C'ye maruz bırakılmış, ardından basınç dayanımı testlerine tabi tutulmuştur. Farklı AA/FA ve SS/SH oranlarından elde edilen sonuçlar, ortam sıcaklığında mekanik özellikler ve yüksek sıcaklıkta fiziksel, mekanik ve mikro yapısal özellikler olarak değerlendirilmiştir. Ortam sıcaklığındaki numunelerin basınç dayanımına bağlı olarak eğilme dayanımını hesaplamak için aktivatör oranlarının etkisini göz önünde bulunduran ampirik bir formül önerilmiştir. SS/SH ve AA/FA oranları arttıkça basınç dayanımı artmış, eğilme dayanımı ise azalmıştır. AA/FA oranındaki artış yüksek sıcaklıklara maruz bırakılan numunelerin basınç dayanımını azaltırken, SS/SH oranındaki artış yüksek sıcaklıklarda etkili olmamıştır. Ortam sıcaklığındaki ve yüksek sıcaklığa maruz bırakılan numunelerin basınç dayanımları arasında AA/FA oranı ile ters, SS/SH oranı ile paralel bir değişim vardır.